Pentru cei care iubesc vinul spumant, dar nu știu ce este o Metodă Clasică sau o Metodă Charmat. Pentru cei care iubesc vinul, dar încă nu au înțeles exact diferența dintre miros și aromă. Pentru toți cei care nu se pot lipsi de un pahar bun și… pentru a afla mai multe
Care este diferența dintre Prosecco și Champagne și Franciacorta? Cum se produce un vin spumant? Lumea bulelor este o lume foarte variată, plină de nuanțe și termeni tehnici pe care nu îi cunoaște toată lumea. În acest articol dorim să încercăm să rezolvăm câteva îndoieli foarte frecvente, începând cu diferența dintre cele două metode principale de producere a vinului spumant: Metoda clasică și Metoda Charmat
Metoda clasică
Metoda Clasică sau Metoda Champenoise (pentru șampaniile produse în regiunea cu același nume) sau Metoda Crémant (pentru vinurile spumante produse în restul Franței) diferă de Metoda Charmat în principal pentru că realizează a doua fermentație și, prin urmare, spumantul. vinificație, direct în sticla care este îmbuteliată cu adaos de o selecție de zaharuri și drojdii (tirage). În sticlă, vinul realizează a doua fermentație, odihnindu-se în poziție orizontală pentru o durată minimă de 18/36 de luni, cu vârfuri de 120 și mai mult.
Degorjarea și dozarea Metodei Clasice
În acest moment începe faza de remuage: fiecare sticlă este rotită cu 1/8 și ușor înclinată cu capacul în jos pentru a permite reziduurilor de fermentație să se depună în gât. Când sticla ajunge în poziție verticală, gâtul este înghețat cu mașini speciale. Așa procedăm la degortare: sticla este desfundată și drojdia congelată este eliminată. Ultimii pași sunt dozarea, cu adăugarea unui amestec de zaharuri și vin pentru a reface partea expulzată de vin, și dopurea finală. Mai lungă, mai scumpă și complexă decât Metoda Charmat, Metoda Clasică dă viață unor vinuri mai structurate și mai corpolente, cu note mai bogate legate în principal de drojdie și un perlage mai fin și mai persistent.
Vinurile obtinute prin metoda clasica sunt Champagne si Cremant in Franta, in timp ce in Italia putem aminti Franciacorta si Trento DOC. Toate produsele noastre Prestige Blanc și Cuvée Cru sunt realizate folosind metoda clasică
Metoda Charmat
Vinurile produse cu Metoda Martinotti sau Metoda Charmat (de la numele lui Federico Martinotti din Asti, cel care a inventat metoda, și Eugéne Charmat, care a brevetat echipamentul pentru a o pune în practică) se nasc din vinuri albe liniștite: după ce au fost supuse unui fermentarea inițială în timpul procesului normal de producție, aceste vinuri sunt supuse unei a doua în autoclave de oțel, la temperatură și presiune controlate, cu adaos de drojdii și zahăr. În această fază, care durează de la 30 de zile până la 6 luni, drojdiile „mănâncă” zaharurile și le transformă în alcool și dioxid de carbon, dând viață bulelor caracteristice.
Vinuri cu Metoda Charmat: Prosecco
În acest moment, vinul este filtrat, apoi are loc dozarea, adică „corecția finală” cu adăugarea unui amestec de vin și zahăr, iar la final îmbuteliere. În Metoda Charmat, procesul de spumant este finalizat în sticlă și de aceea vinurile, odată îmbuteliate, sunt gata de băut. Deoarece este un proces destul de simplu și rapid, Metoda Charmat dă naștere la vinuri care sunt în mare parte ușoare, proaspete și cu note fructate, cu un perlage destul de grosier și evanescent (structura și dimensiunea bulelor): un exemplu tipic este Prosecco .
După cum este evident, metoda clasică sau Champenoise este foarte complexă și asta explică prețul sticlelor de șampanie. Rezultatul metodei clasice este un vin foarte complex, cu tonuri puternice de drojdie și bule persistente și bine amestecate.
Metoda Charmat, în schimb, presupune o prelucrare mai rapidă, astfel încât notele mai fructate și aromate sunt accentuate în gură: rezultatul este un vin mai puțin structurat, dar foarte proaspăt și tânăr.