metodă
Secretele Vinului Spumant: De la Fermentare la prima Bulă
În etapa crucială a procesului de producție a vinului spumant, după obținerea vinului de bază, intrăm într-o lume a imaginatiei și pasiunii. Aici, se desfășoară etapa de tiraj ceea ce inseamna imbuteliere în sticlă pentru a doua fermentare, prin adăugarea licorii de tiraj. Această licoare de tiraj este alcătuită cu grijă din drojdie si zahăr, generând bulele fine și efervescența caracteristică.
Fermentare are loc în sticlă, incet la o temperatură constantă de circa 14°C. In aceasta etapa, drojdiile dezvolta aromele specifice si imbogateste acest vin. Acest vin spumant matureaza minim 18 luni, căpătând caracter și personalitate.
Dar magia nu se oprește aici. Următoarea etapă este remuajul, un proces meticulos de aducere a drojdiilor adaugate, în gâtul sticlei. Eliminarea acestora se realizează prin degorjare, o artă în sine. Sticlele sunt apoi completate cu licoarea de expeditie pentru a obține gustul perfect.
În final, sticlele sunt puse la odihnă pentru minim 3 luni, perioadă în care licorile și vinul spumant se îmbrățișează, transformându-se într-un dans armonios de arome și savoare. Aceasta este povestea din spatele fiecărei sticle de vin spumant, o poveste de pasiune și perfecțiune, împărtășită cu dvs. cu fiecare înghițitură.
Marco Zizioli - Enologul Nostru de Excepție
Este oenolog din 1996 și absolvent al Facultatii de stiinte agricole din Milano.
Din 1996 până în 1998 a lucrat ca oenolog intern la Azienda Cà dei Frati din Lugana di Sirmione. În 1999 a început să lucreze ca si consultant la firme in domeniul oenologiei din întreaga Italie. În 2007, pe lângă activitatea de consultant, a preluat conducerea tehnică a Cramei Tenuta La Vigna, crama familie sale.
Din 2008, este membru al Comitetului tehnic al Consorțiului Franciacorta. În trecut, a fost lector la cursurile de masterat în oenologie și predă cursuri la Facultatea de Științe Agricole din Milano. În prezent deține cursuri de formare.
Din 2010, colaborator la Institut Tehnic Agronom G. Pastori, șaselea an în oenologie”. Din 2011, consultant în oenologie la o comunitate de reabilitare a toxicomanilor, în prezent membru al Consiliului de administrație al cooperativei dedicate vinificației.
În 2013 a publicat online un program informatic unic dedicat elaborării vinurilor spumante. El este deosebit de atent la aspectele legate de durabilitatea lanțului de producție a vinului, la crearea de vinuri care exprimă în mod unic caracteristicile terroir-ului și la neutilizarea adjuvanților oenologici alergeni.